Aankoop Instagram volgers, een goed idee?

Geen goed idee

Ik raad het af om volgers aan te kopen. Het zijn niets anders dan nepaccounts waar je helemaal niets aan hebt. Bovendien bedrieg je eigenlijk niemand behalve jezelf.
De opzet is misschien om meer bekendheid en visibiliteit van jezelf te creëren. Een nepvolger zal hieraan 0 bijdragen.
Het feit dat jij ineens 10K volgers gaat hebben zal niet veel zeggen over jou en de waarde die je levert.

Een hoog aantal volgers doet mij eerst denken aan bekende personen. Verder zijn er wel “gewone” mensen met veel volgers maar ja, ofwel zijn ze gegroeid met hun volgers en bieden ze echt een of andere waarde die de volgers inspireert. Ofwel hebben ze een van de verschillende al dan niet listige methoden toegepast om veel volgers te krijgen. En het aankoop van volgers is maar 1 van die methoden.

Groei mee met je volgers

Rome is niet in een dag gebouwd.
Het hoge aantal volgers is geen ultieme criterium om mensen aan te zetten jou te volgen. Ook een aantal nepaccounts zullen niet helpen.
Zelfs bekende figuren als zangers bijvoorbeeld worden publiekelijk afgestraft omdat bleek dat ze via een ander account een of twee goede commentaren of likes hebben achtergelaten op hun account.
Ikzelf heb 3 eigen accounts, daarmee heb ik ook onderling posts geliket. Uiteindelijk doe ik de moeite niet meer eens.

Veel mensen bereiken is zeker NODIG om de juiste klant (volger) te bereiken. Maar het aankopen van nepaccounts is niet de eerste en de beste oplossing. Het zal eerder schaden aan je reputatie en credibiliteit. En geef toe, je hebt er ook verder niets aan. Die nepvolgers dragen niets bij, geven geen commentaar en verdwijnen zelfs van je lijst. Sommigen zal je niet in eens in je lijst willen hebben. Ik verwijder zelfs volgers of sommige commentaren als ik zie dat die afkomstig zijn van robots. Ik merk het aan de vreemde of halfnaakte profielfoto’s met verder geen verdere inhoud. taar of like achterlaat.

Betrokkenheid is belangrijker


Dit nog, ik heb nog een tijdje geleden een paar accounts onder de loep genomen om te zien in hoeverre hun volgers betrokkenheid tonen.
Winkels die over de 5.000 volgers hadden , hadden blijkbaar volgers die gemiddeld 0,5 % interesse en betrokkenheid tonen. Terwijl ik met mijn zeer beperkte volgers toch een 0,10 % scoorde. Hoe meer mensen je volgen, zolang die niet de juiste personen zijn, hoe minder betrokkenheid die gaan tonen in je bijdragen.

Sancties door Instagram

De nepaccounts die je aankoopt zorgen bovendien voor de verlaging van de betrokkenheid of engagement zoals het klinkt in het Engels. Omdat nu ondanks zoveel volgers er weinig interactie is zal Instagram dit niet uit het oog verliezen. En die zal je hiervoor bestraffen.
Je content zal dan in de toekomst toch niet zichtbaar worden voor de wel relevante volgers. En die volgers heb je juist nodig om hen verder mee te krijgen in je verhaal en uiteindelijk en hopelijk over te kunnen gaan tot verkoop.

Waarde creëren

Het is juist de bedoeling dat je een meerwaarde biedt en originele inhoud bied zodat je daarmee nog verder zichtbaar geraakt in de buitenwereld. Vandaag wordt alles geschreven en geschetst dat de algoritmen van zowel google als de verschillende social mediaplatforms hierop toezien. En zo zorgen ze ervoor dat juist die inhoud omhoog komt te staan in de zoekresultaten van Google, en meer zichtbaar zijn op social media.

Ter conclusie

Omdat ik de laatste tijd in mijn dichte omgeving vragen opving over aankoop van volgers wilde ik kort en simpel uitleggen waarom ik dit geen goed idee vind. Natuurlijk is dit niet her enige criterium om succes te boeken met je business maar het kan je helpen om goed na te denken over je social media strategie.

Heb je een vraag of een mening? Laat hieronder een commentaar achter.